Vild med vilje – 1

Skab mere vild natur hvor du bor

Den klassiske have er indrettet med klippede hække, velplejede græsplæner, evt. nogle bede med blomster, perlegrus eller fliser i indkørslen, potter og plantekasser med farverige sommerblomster og måske et par frugttræer. For de fleste mennesker ser det pænt og ordentligt ud, men for en bi eller en fugl er det en ørken. En grøn ørken ganske vist, men stadig en ørken uden vand, mad og levesteder.

Netop ORDENTLIGHEDEN er et stort problem for mangfoldigheden og biodiversiteten i vores natur, og vi skal til at tænke anderledes om hvordan en have skal se ud. Haveæstetikken skal ændres, så der også bliver plads til det vilde og hjemmehørende arter, uden at vi nødvendigvis behøver at gå på kompromis med vores behov for, at øjet kan hvile og give ro i sjælen.

Skab rammerne

Hvis vi vil skabe mere natur og liv i haven, er der 2 overordnede rammer, der skal være i orden:

  • En giftfri have
    Først og fremmest skal du undgå enhver form for sprøjtemidler mod både planter og insekter. En giftfri have er et enormt vigtigt første skridt mod større biodiversitet.
  • Undgå kunstgødning, bl.a. fordi der som udgangspunkt er for meget næring i jorden og luften, hvilket presser de mere nøjsomme arter, som er så afgørende for biodiversiteten.

Urtehaven regner vi ikke som en del af den vilde have, så der skal du selvfølgelig tilføre gødning efter behov.